Zmiana rozszerzeń wielu plików jednocześnie
Posted 28 September 2007 - 21:45
Posted 28 September 2007 - 21:55
O, tak: http://tinyurl.com/25u2ec.
Kolejka czynności z tego obrazka zamienia ,,bmp'' na ,,jpg''. Jeżeli masz pliki o nazwach kończących się
na ,,.jpg.bmp'', to możesz usuwać to ,,.bmp'' poprzez zamianę na pusty ciąg znaków (zostaw puste
pole ,,Replace'').
Czynność ,,Copy Finder Items'' jest po to, żeby nie nadpisywać oryginałów. Jeśli lubisz mocne wrażenia,
możesz sobie ją darować
Po utworzeniu kolejki czynności w Automatorze zachowaj ją jako program (Plik > Zachowaj jako,
z menu ,,Format pliku'' wybierz ,,Program''), po czym zaznacz wszystkie pliki do zmiany i przeciągnij
je hurtowo do ikonki właśnie stworzonego programu.
- Hazreth likes this
Posted 28 September 2007 - 22:05
I teraz tak - czy przy pomocy terminala, automatora, czy innej ciekawej aplikacji mogę zmienić tym plikom, które mają .bmp na końcu, to rozszerzenie, albo je usunąć?
Proponuje użycie programu Graphic Convecter a następnie użycie w nim opcji File -> Convert&Modify. Po co odkrywać coś co jest odkryte, chyba że dla własnej satysfakcji :-)
pozdr.
- Hazreth likes this
Posted 28 September 2007 - 22:06
Posted 29 September 2007 - 09:19
for i in *.jpg.bmp; do mv $i `basename $i .bmp`; done
ewentualnie najpierw na wszelki wypadek dodaj w środku echo, żeby zobaczyć co zostanie zmienione:
for i in *.jpg.bmp; do [B]echo[/B] mv $i `basename $i .bmp`; done
Posted 29 September 2007 - 10:11
voitek -> nie wiem dlaczego, także nie działa. Terminal pokazuje:
mv nazwa_pliku.jpg.bmp nazwa_pliku.jpg[gdzie nazwa_pliku to nazwy kolejnych plików w teczce], ale gdy wchodzę do teczki przez Findera [albo wpisuję w terminal 'ls'] to wszystkie pliki mają znowu: nazwa_pliku.jpg.bmp. :/
Sprawdzę jeszcze tego Graphic Convertera i dam znać, czy to coś dało.
Posted 29 September 2007 - 10:30
Gregory -> po sprawdzeniu okazuje się, że nie działa :/
Spróbuj tej gotowej czynności Automatora: http://pym.uce.pl/Usun_bmp.zip - po wrzuceniu
do jej ikony pliku ,,nazwa_pliku.jpg.bmp'' zmienia się on w ,,nazwa_pliku.jpg''. Przynajmniej u mnie
Posted 29 September 2007 - 10:37
---- Dodano 29-09-2007 o godzinie 11:38 ----
Gregory -> sprawdzę
Powiedz mi tylko, jak wskazać mu odpowiednią ścieżkę do teczki? Bo ja jakiś głupi chyba i nie umiem :/
Posted 29 September 2007 - 11:09
Powiedz mi tylko, jak wskazać mu odpowiednią ścieżkę do teczki? Bo ja jakiś głupi chyba i nie umiem :/
Złap ikonę jakiegoś pliku z obrazkiem, przeciągnij do ikony ,,Usuń_bmp'' i upuść. Jeżeli zadziała
i nazwa się zmieni z cośtam.jpg.bmp na cośtam.jpg, to zaznacz wszystkie pliki z obrazkami
w danym katalogu i przeciągnij je hurtem.
Posted 29 September 2007 - 11:22
Posted 29 September 2007 - 12:40
voitek -> nie wiem dlaczego, także nie działa. Terminal pokazuje:
mv nazwa_pliku.jpg.bmp nazwa_pliku.jpg
Działa działa tylko zbyt optymistycznie przyjąłem, że wiesz co to jest mv i echo. Użyłeś zapewne drugiego z podanych poleceń, a powinieneś pierwszego. Drugie jest tylko po to, aby sprawdzić, jakie nazwy zostaną nadane poszczególnym plikom bez rzeczywistej zmiany tych nazw -- ot tylko kontrolna czynność, aby czegoś nie popsuć nieodwracalnie i pozwolić sobie na wcześniejsze modyfikacje. Dzieje się tak z powodu polecenia 'echo', które sprawia, że następujący po nim ciąg znaków nie zostaje zinterpretowany przez shell tylko wypisany na ekranie.
Posted 29 September 2007 - 14:00
Strona developera:
http://www.power4mac.com/renamer/
Screenshot:
Posted 29 September 2007 - 14:13
Posted 29 September 2007 - 16:43
Posted 29 September 2007 - 16:56
Posted 29 September 2007 - 20:04
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users